Επιλογή Σελίδας

Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί υπερβολικά αυτό λέγεται διάχυτος υπερθυρεοειδισμός ή νόσος του Graves’. Στον υπερθυρεοειδισμό το σώμα λειτουργεί παρά πολύ πιο γρήγορα και καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια. Πρόκειται για πάθηση που δείχνει “προτίμηση” στο γυναικείο φύλο καθώς παρουσιάζει δεκαπλάσια συχνότητα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μπορεί να αισθάνεται κανείς συνέχεια πολύ πιο ζεστός από ότι οι άλλοι, να ιδρώνει, να αισθάνεται νευρικότητα, κούραση και να χάνει βάρος χωρίς να κάνει δίαιτα. Αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται στο διπλανό πίνακα. Η νόσος του Graves’ συχνά προκαλεί προβλήματα στα μάτια, κάνει τα μάτια να φαίνονται ότι βγαίνουν προς τα έξω, κάτι που λέγεται θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Στη νόσο του Graves’ αναπτύσσονται αυτοαντισώματα κατά του υποδοχέα της TSH της μεμβράνης των θυρεοειδικών κυττάρων. Τα αντισώματα αυτά ασκούν διεγερτική δράση, ανάλογη με εκείνη της φυσιολογικής ορμόνης TSH που αυξάνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Διεγείρουν ανεξέλεγκτα το θυρεοειδή αδένα προς παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της λειτουργίας των θυρεοειδικών κυττάρων και υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ένας όζος επίσης που υπερλειτουργεί στο θυρεοειδή, λέγετε θερμός όζος ή τοξικό αδένωμα, και μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό. Άλλα σπάνια αίτια υπερθυρεοειδισμού είναι αδένωμα της υπόφυσης (αδένας που εντοπίζεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει σε συνεργασία με τον υποθάλαμο τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα) που υπερεκκρίνει TSH. Άλλες πιο σπάνιες αιτίες υπερθυρεοειδισμού αφορούν τη μύλη κύηση, το χοριοκαρκίνωμα, και το μεταστατικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όπως αναφέρονται στο διπλανό πίνακα.

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού είναι η χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων (μεθιμαζόλη ή προπυλθειουρακίλη) που αναστέλλουν την υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Σε περίπτωση αδυναμίας ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας για μεγάλο διάστημα ή σε περίπτωση υποτροπής συνιστάται η λήψη ραδιενεργού ιωδίου. Σπάνια, αν συνυπάρχουν όζοι ή μεγάλη διόγκωση, τότε η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή είναι απαραίτητη.

Η συνειδητοποίηση από γιατρούς και ασθενείς του πόσο συχνά είναι τα προβλήματα θυρεοειδούς αλλά και το πόσο συχνά περνούν απαρατήρητα ή συγχέονται με άλλα ιατρικά προβλήματα αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνότερες από τα καρδιολογικά προβλήματα και το σακχαρώδη διαβήτη.

Έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε αποτελεσματικότερη θεραπεία.