Επιλογή Σελίδας

ΕΠΙΦΥΣΗ

biological_clock0Pineal_GlandΗ επίφυση ή κωνάριο είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας και βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, κοντά στον υποθάλαμο.

Η επίφυση είναι ο αδένας που παράγει την ορμόνη μελατονίνη.

Η ορμόνη αυτή ελέγχει τους ρυθμούς του σώματος όπως ο ύπνος και η αφύπνιση και παίζει ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη.

Ο κιρκάδιος ή ημερονύκτιος ρυθμός αφορά τον κύκλο ύπνου και εγρήγορσης. Η έκφραση κιρκάδιος ρυθμός παράγεται από τις Λατινικές λέξεις, circa = γύρω και diem = ημέρα, δηλαδή ρυθμός στην διάρκεια της ημέρας. Είναι ο ρυθμός μεταβολής των ορμονών ενός οργανισμού κατά την διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, λέγεται και βιολογικό ρολόι. Νευρικές ώσεις από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού φθάνουν στην επίφυση και επηρεάζουν την έκκριση μελατονίνης. Συγκεκριμένα, το σκοτάδι διεγείρει την έκκριση μελατονίνης, ενώ το φως την καταστέλλει. Η μελατονίνη επιταχύνει την επέλευση του ύπνου και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Στην περιοχή της επίφυσης είναι δυνατόν να εμφανιστούν όγκοι που ονομάζονται  επιφυσιώματα. Η συμπτωματολογία τους οφείλεται στην πίεση που ασκούν σε γειτονικά ανατομικά μόρια, αλλά και στην έκκριση στην κυκλοφορία ουσιών με ορμονική δράση.