Επιλογή Σελίδας

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

InfertilityΌταν ένα ζευγάρι έχει ελεύθερες επαφές οι πιθανότητες να πετύχει μια εγκυμοσύνη μέσα στους πρώτους 4-5 μήνες είναι 50%. Από κει και πέρα το ποσοστό των ζευγαριών που συλλαμβάνει, μειώνεται σταδιακά κάθε μήνα. Το 70% θα συλλάβει μέσα στους πρώτους 9 μήνες και το 85% μέσα στο πρώτο χρόνο.

Σε μια μελέτη στην Αγγλία ρωτήθηκαν 1.173 πρόσφατες μητέρες, κάτω από 35 ετών, πόσο χρόνο τους πήρε να μείνουν έγκυες στο πρώτο τους παιδί. Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος χρόνος ήταν 5 μήνες και 2 εβδομάδες. Το 14% το πέτυχε μέσα στο πρώτο μήνα, το 29% έκανε από 2 μέχρι 7 μήνες, ενώ το 32% έκανε από 8 μέχρι 10 μήνες.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας περισσότερο στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες. Ένα ζευγάρι γύρω στα 25 έχει 23% πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά κύκλο, ενώ μετά τα 35, τα ποσοστά πέφτουν στο 15%.

Υπογονιμότητα θεωρείται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης, με τακτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις, μέσα σε 12 μήνες για ένα ζευγάρι με ηλικία της γυναίκας κάτω από 30 ετών, ή 6 μήνες για ένα ζευγάρι με ηλικία της γυναίκας πάνω από 30 ετών. Υπολογίζεται, βάσει των περισσοτέρων μελετών, ότι προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν το 15% με 20% όλων των ζευγαριών που προσπαθούν να πετύχουν εγκυμοσύνη.

Σωστή αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού είναι να αξιολογούνται και οι δύο σύντροφοι ταυτόχρονα, εφ’ όσον το πρόβλημα του ενός επηρεάζει και τον άλλο. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται άμεσα, πριν περάσουν οι 6 με 12 μήνες, όταν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου στον ένα ή τον άλλο σύντροφο, μεγαλύτερη ηλικία της συντρόφου από 35 ή του συντρόφου από 45.

Η συμμετοχή του γυναικείου και του ανδρικού παράγοντα στη δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης ενός ζευγαριού είναι απόλυτα μοιρασμένη. Από τα 100 ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας, στα 30% βρίσκουμε αποκλειστικά πρόβλημα στη σύντροφο, στα 30% βρίσκουμε αποκλειστικά πρόβλημα στο σύντροφο, στα 30% βρίσκουμε προβλήματα και στους δύο, ενώ στο 10% δεν υπάρχει προφανής αιτία και χρειάζονται πιο ειδικές εξετάσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, με την πρόοδο της έρευνας και της τεχνολογίας που πλέον διαθέτουμε, μπορούμε να βρίσκουμε σχεδόν πάντοτε ποια είναι η αιτία που ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ή έχει αποβολές. Συνήθως, συνυπάρχουν περισσότεροι από ένα παράγοντες, οπότε δίνοντας τη σωστή θεραπεία και εφαρμόζοντας τη κατάλληλη τεχνική, μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.