Επιλογή Σελίδας
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι πάρα πολύ κοινά, πάνω από το 10% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να υπερισχύουν κατά 8 με 10 φορές. Στην Ελλάδα τα προβλήματα θυρεοειδούς είναι πολύ συχνά. Το 70% των γυναικών θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους πρόβλημα θυρεοειδούς.

Ο θυρεοειδής επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έχοντας ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή μπορεί να σημαίνει ότι ο θυρεοειδής είτε δεν δουλεύει αρκετά είτε δουλεύει πολύ είτε δεν δουλεύει σωστά δηλαδή δυσλειτουργεί. Πολύ συχνά τα προβλήματα εμφανίζονται μετά από έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες. Ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνιση προβλημάτων κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και τη κλιμακτήριο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται εξετάσεις στην αρχή της εγκυμοσύνης επειδή μια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο ή να προκαλέσει αποβολή. Λέμε χωρίς να είναι υπερβολή ότι η πρώτη εξέταση που πρέπει να γίνει στην αρχή της εγκυμοσύνης της εφηβείας και της κλιμακτηρίου είναι ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Ανεξάρτητα όμως με τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα και με τη μορφολογία του. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να αυξηθεί να γίνει μεγαλύτερος (βρογχοκήλη) ή να παρουσιάσει όζους.

Οι βασικές διαταραχές του θυρεοειδή διαιρούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις μορφολογικές και τις λειτουργικές. Στις πρώτες υπόκεινται οι ανατομικές διαταραχές, όπως η βρογχοκήλη (κάθε διόγκωση του θυρεοειδή αδένα), οι όζοι του θυρεοειδή (τοπικές διογκώσεις του αδένα) και τα νεοπλάσματα του θυρεοειδή (καλοήθη και κακοήθη). Στις δεύτερες υπάγονται ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και οι θυρεοειδίτιδες.