Επιλογή Σελίδας

AcneΤι είναι η ακμή: Η ακμή είναι μια πάθηση που προκαλεί τα κοινώς λεγόμενα σπυράκια ή μπιμπίκια. Είναι η πιο συχνή νόσος της εφηβείας  αν και πολλές φορές εμφανίζεται και αργότερα. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, τους ώμους, το θώρακα και τη πλάτη, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στον κορμό, τα χέρια, τα πόδια και τους γλουτούς. Χαρακτηρίζεται από λευκά και μαύρα στίγματα και φλεγμονώδεις ερυθρούς σχηματισμούς (φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες και κύστες).

Η ιστορία της ακμής: Στοιχεία για την ακμή μπορούμε να βρούμε από την περίοδο των Φαραώ. Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι ακόμα και οι Φαραώ υπέφεραν από ακμή. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Αριστοτέλης και ο Ιπποκράτης αναφέρουν την ακμή. Ο Αριστοτέλης έδωσε μια σαφή περιγραφή για την κατάσταση ενώ ο Ιπποκράτης έγραψε ότι ο όρος αναφέρεται σε μια κατάσταση η οποία είναι γνωστή και αναγνωρισμένη.

Aetius_AmidenusAetius_Amidenus_manuscriptΟ όρος ακμή προέρχεται από την ελληνική, που σημαίνει το σημείο όπου κορυφώνεται μια εξελικτική πορεία. Ο αγγλικός όρος acne, αλλαγή του m σε n, είναι κλασσικό παράδειγμα ενός τυπογραφικού λάθους που διατηρήθηκε σε όλες τις λατινικές και μη γλώσσες (acné γαλλικά, Akne γερμανικά, акне ρωσικά). Το λάθος αυτό φαίνεται ότι έγινε όταν μεταφράστηκαν τα βιβλία του βυζαντινού ιατρού Αέτιου του Αμιδηνού όπου στο χειρόγραφο 8.13 ο όρος ακμή μεταφράστηκε σαν ακνή. Μια άλλη ερμηνεία όμως βασίζεται στο ότι ο Αέτιος γράφει πραγματικά “ακνάς”, πληθυντικός του ακνή, λέξη που προέρχεται από το στερητικό “α” και τη λέξη “κνήσις” που σημαίνει σπυράκια χωρίς κνησμό, φαγούρα. Ο Αέτιος ο Αμιδηνός ήταν ο διασημότερος γιατρός του 6ου αιώνα μ.Χ.. 

Το “Αμιδηνός” αναφέρεται στην καταγωγή του από την πόλη Αμίδη της Μεσοποταμίας. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και άσκησε την Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη ως αρχίατρος της Αυτοκρατορικής Αυλής. Το έργο του Αετίου “βιβλία ιατρικά εκκαίδεκα” (δηλαδή 16 ιατρικά βιβλία) δεν περιλαμβάνει μόνο τις δικές του ιατρικές γνώμες, αλλά και τις γνώμες και θεωρίες άλλων διαπρεπών αρχαιότερών του ιατρών. Ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόγνωση, την αιτιολογία και τη θεραπευτική των νόσων.