Επιλογή Σελίδας

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες βάρους 4–6 γρ τριγωνικού σχήματος και βρίσκονται στην κορυφή και των δύο νεφρών. Κάθε επινεφρίδια είναι στην πραγματικότητα δύο ενδοκρινείς αδένες. Το εξωτερικό τμήμα ονομάζεται φλοιός των επινεφριδίων. Το εσωτερικό τμήμα ονομάζεται μυελός των επινεφριδίων. Οι ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων είναι απαραίτητες για τη ζωή.

Η λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων ρυθμίζεται από τη φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH) που εκκρίνεται από την υπόφυση. Ο φλοιός των επινεφριδίων παράγει γλυκοκορτικοειδή (όπως κορτιζόλη) που βοηθούν τον οργανισμό να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, να αυξάνει την καύση πρωτεϊνών και λίπους και να ανταποκρίνεται σε στρες όπως πυρετός, σοβαρή ασθένεια και τραυματισμός. Τα αλατοκορτικοειδή (όπως η αλδοστερόνη) ελέγχουν τον όγκο του αίματος και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενεργώντας στα νεφρά για να συγκρατήσουν νάτριο και νερό. Ο φλοιός των επινεφριδίων παράγει επίσης ανδρογόνα και λιγότερο οιστρογόνα, με κυριότερο εκπρόσωπο τη δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), τα οποία είναι σημαντικά για τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Δύο σημαντικές διαταραχές που προκαλούνται από προβλήματα στον φλοιό των επινεφριδίων είναι το σύνδρομο Cushing και η νόσος του Addison. Το σύνδρομο Cushing είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής έκκρισης κορτιζόλης και η νόσος του Addison συμβαίνει όταν δεν παράγεται αρκετή κορτιζόλη.

Ο μυελός των επινεφριδίων παράγει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Η νοραδρεναλίνη εκκρίνεται συνεχώς, ενώ η αδρεναλίνη εκκρίνεται μόνο σε καταστάσεις στρες και προετοιμάζει γρήγορα το σώμα για να αντιμετωπίσει μια αγχωτική κατάσταση.

Υπερπαραγωγή αδρεναλίνης συμβαίνει σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται φαιοχρωμοκύττωμα. Πρόκειται για έναν όγκο του μυελού των επινεφριδίων που παράγει ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ταχυκαρδίες, υπέρταση, απώλεια βάρους, άγχος, υπερβολική εφίδρωση και αίσθημα παλμών.